Hvordan legge et budsjett?

Hvordan legge et budsjett?

Det er alltid kjedelig å snakke om penger, det er mye bedre å snakke om farger, ideer og tanker rundt det hele. Dessverre så er realiteten at man må lage et budsjett for å kunne planlegge godt nok.

Det hender at man må velge bort noe for å få råd til noe annet. Det kan være at man skal satse på å få en profesjonell maler til å male rommet, så kan man vente med å få malt det andre rommet.

Eller man kan velge å satse på en benk fra IKEA for å ha råd til en sofa fra et dyrere merke. Det er slike valg man må ta for å kunne finne det beste interiøret til ditt hjem.

Finn ut hvor mye penger du har

Det aller første man må gjøre er å finne ut hvor mye penger man har til rådighet. I noen tilfeller så må man låne litt penger mens i andre tilfeller så har man oppsparte midler å bruke. Husk at hvis man låner penger så lønner det seg å få dette innbakt i huslånet. Det kan være lurt å få en ny takst på huset etter en oppussing for en oppussing kan gi huset et løft så man kan få låne mer eller få bedre lånevilkår.

Sett opp en liste over det som trengs

Slipp deg helt løs og velg fra øverste hylle når det gjelder alt som trengs til prosjektet. På denne første listen så velger du det du vil ha, uavhengig av pris. Så regner du sammen alle summene.

Denne første listen, ønskelisten, må så justeres. Da er det på tide å ta de tøffe valgene. Hva kan du klare deg uten? Hva kan kjøpes rimeligere hos en annen produsent?

Det er viktig å huske at det finnes mange produsenter og det er ofte mulig å finne lignende produkter i forskjellige prisklasser. Så om du har forelsket deg i en spesiell type fliser, så kan det lønne seg å sjekke flere steder for å finne den beste prisen.

Det samme gjelder for møbler og lamper, samt interiør detaljer. I mange tilfeller kan du også spare litt ekstra hvis du kjøper møblene flatpakket.

Etter å ha fått opp budsjettet for alt du ønsker å kjøpe, så må du inkludere jokeren; hva det vil koste å få ansette profesjonelle til å gjøre jobben. Her kan man spare veldig mye hvis man velger å ikke bruke håndverkere, men heller gjør alt selv. På den andre siden, så kan resultatet bli dårligere hvis man gjør det selv.

Vurderer rom for rom

Det er vanskelig å gi noen helt konkrete råd om hvor man bør bruke håndverkere og hvor man kan gjøre alt selv. Det som er klart er at noen rom og noen oppgaver krevere profesjonelle hvis man skal være forsikret.

På baderom bør man alltid fokusere på å bruke profesjonelle på grunnarbeidet. Ved å la profesjonelle gjøre denne jobben så får man en garanti. Skulle det oppstå vannlekkasjer og annet, så dekkes dette av garantien.

Det samme gjelder for alt som gjelder elektriker arbeid og rørlegger arbeid. I noen tilfeller så kan man gjøre mindre arbeid selv, slik som å henge opp lamper og lignende, men større jobber bør gjøres av profesjonelle.

Vurder budsjettet kontra hvor synlig det er

Hvis du har malt vegger før, så vet du litt hva resultatet blir. Hvis du aldri har malt noen vegger, så bør du prøve litt før du tenker at du kan ta på deg å male et helt rom. Mindre flater, som å legge til litt farge her og der, går greit. Skal man male et helt rom så bør man vurdere å bruke en maler.